Pardoseală din beton elicopterizat: Inovație și durabilitate

pardoseala beton elicopterizat

Betonul elicopterizat reprezintă o soluție avansată și versatilă, utilizată în special în domeniul industrial, comercial și rezidențial, atât în interiorul, cât și în exteriorul clădirilor. Dar ce înseamnă de fapt betonul elicopterizat? Cum se caracterizează? Care sunt etapele de execuție și beneficiile sale? În materialul de mai jos, te invităm să explorezi în profunzime această tehnologie revoluționară și să descoperi toate detaliile despre utilizările și costurile asociate.

Ce înseamnă beton elicopterizat?

Betonul elicopterizat este procesul prin care suprafețele de beton sunt finisate cu ajutorul unor utilaje speciale numite „elicoptere”. Acest procedeu conferă suprafeței de beton un aspect neted, estetic plăcut și o rezistență sporită la trafic.

În esență, elicopterizarea are loc înainte ca betonul să se întărească complet, prin utilizarea unor dispozitive de slefuire și nivelare. Pentru a înțelege în profunzime această tehnică, vom explora mai multe aspecte relevante în continuare.

pardoseala beton elicopterizat

Caracteristici

Pentru a înțelege în mod adecvat betonul elicopterizat, este important să analizăm caracteristicile sale distinctive:

Suprafață netedă și uniformă: Prin intermediul procesului de elicopterizare, betonul proaspăt este slefuit și denivelările sunt corectate, rezultând o suprafață perfect netedă și uniformă. Această caracteristică oferă un aspect estetic deosebit și creează o bază ideală pentru orice tip de utilizare.

 • Suprafață strălucitoare și unică: Gradul de elicopterizare influențează nivelul de strălucire al pardoselii din beton elicopterizat. În funcție de preferințele și cerințele individuale, suprafața poate obține un luciu remarcabil, oglindă sau poate fi personalizată prin adăugarea de pigmenți colorați, rezultând o varietate de finisaje estetice care conferă fiecărei suprafețe unicitate și atracție.
 • Rezistență ridicată la trafic intens și șocuri mecanice: Datorită grosimii sale de minim 10 centimetri pentru condiții de trafic moderat și minim 20 de centimetri pentru spații cu trafic greu, betonul elicopterizat oferă o rezistență excepțională la traficul intens și la solicitările mecanice. Această caracteristică îl recomandă în special pentru utilizarea în depozite, hale industriale sau spații comerciale unde se operează cu mașinării grele. De asemenea, rezistența sa la șocuri mecanice reduce semnificativ riscul de fisurare și necesitatea de reparații frecvente.
 • Impermeabilitate și rezistență la substanțe chimice: Suprafețele din beton elicopterizat sunt caracterizate de o impermeabilitate sporită, prevenind infiltrarea apei sau a altor lichide. De asemenea, betonul elicopterizat are o rezistență excelentă la acțiunea substanțelor chimice corozive, ceea ce îl face potrivit pentru utilizarea în medii industriale sau comerciale unde există expunere la substanțe agresive. Curățarea suprafeței este simplă și eficientă, asigurând un mediu igienic și sigur.
 • Posibilitatea colorării și personalizării: O altă caracteristică remarcabilă a betonului elicopterizat este versatilitatea în ceea ce privește aspectul estetic. Suprafețele pot fi colorate în diverse nuanțe, oferind un finisaj atractiv și adaptat nevoilor și preferințelor individuale. De asemenea, adăugarea de cuart în betonul elicopterizat conferă un efect vizual deosebit, transformând pardoseala într-un element decorativ distinct.
executie beton elicopterizat

Utilizări

Spații industriale

Betonul elicopterizat se impune ca alegerea perfectă în depozite, hale industriale și spații de producție supuse traficului intens și presiunii exercitate de mașinăriile grele. Prin rezistența sa remarcabilă la trafic greu și substanțe chimice agresive, acesta se adaptează cu succes la mediile solicitante. De asemenea, capacitatea sa excepțională de a rezista la șocuri mecanice și uzură îl face soluția ideală pentru a face față cerințelor constante din industrie.

Spații comerciale

În domeniul comercial, betonul elicopterizat găsește aplicații în depozite, zone de acces și rampe, fiind capabil să facă față traficului intens și presiunii exercitate de marfuri grele. De asemenea, este utilizat frecvent pentru parcările comerciale, atât interioare, cât și exterioare. Aspectul său estetic, rezistența la trafic și posibilitatea de personalizare cu pigmenți și cuart îl fac o alegere excelentă pentru spațiile comerciale care doresc să impresioneze prin aspect și durabilitate.

Spații rezidențiale

Betonul elicopterizat se evidențiază și în spațiile rezidențiale, oferind o soluție excelentă pentru garaje, terase, holuri și alei de acces. Durabilitatea și rezistența sa la trafic moderat sau intens fac din betonul elicopterizat o alegere perfectă pentru zonele cu trafic frecvent, asigurând o bază solidă și rezistentă în timp. De asemenea, posibilitatea de personalizare cu pigmenți și cuart adaugă o notă de eleganță și stil în amenajarea spațiilor rezidențiale.

beton elicopterizat spatiu rezidential

Etapele de execuție ale betonului elicopterizat

Pregătirea Suprafeței și Stabilirea Nivelului: Pregătirea corectă a suprafeței este un pas crucial în realizarea betonului elicopterizat. În funcție de tipul de lucrare, acest proces poate implica stabilirea nivelului de turnare cu ajutorul unei nivele cu laser sau marcarea și pregătirea terenului pentru așezarea cofrajelor. Asigurarea nivelului corect și pregătirea adecvată a suprafeței sunt esențiale pentru obținerea unui rezultat final de calitate.

 • Prepararea și Turnarea Betonului: Prepararea betonului poate fi realizată manual sau mecanizat, în funcție de nevoi și resurse disponibile. Este important să se utilizeze un mortar special, adaptat proiectului specific, care să ofere rezistența necesară. Pentru a obține rezultate optime, betonul trebuie turnat la o temperatură cuprinsă între 5 și 30 de grade Celsius, asigurându-se astfel o întărire corespunzătoare și durabilitate pe termen lung.
 • Elicopterizarea Betonului și Adăugarea Cuartului: După turnarea betonului, este necesară nivelarea suprafeței cu ajutorul unei scânduri sau dreptar. Apoi, se efectuează procesul de elicopterizare cu utilajele specializate, care constă în slefuirea și nivelarea suprafeței pentru a obține finisajul dorit și a conferi protecție și luciu pardoselii. De asemenea, se poate adăuga cuart în betonul proaspăt, pentru a obține un aspect colorat și deosebit. Suprafața betonată poate fi elicopterizată în mai multe etape, în funcție de obiectivele estetice și funcționale.
 • Finisarea și Protecția Suplimentară: După elicopterizare, suprafața betonului elicopterizat poate fi supusă unor etape suplimentare de finisare, cum ar fi adăugarea de pigmenți colorați sau aplicarea unui strat de lac protector. Aceste acțiuni nu numai că conferă un aspect estetic deosebit, dar oferă și o protecție suplimentară împotriva uzurii, pătrunderii de lichide sau substanțe chimice. Astfel, se obține o durabilitate extinsă și un finisaj care rezistă în timp.
elicopterizare beton

Când se elicopterizează betonul?

Elicopterizarea betonului are loc de obicei în timpul fazei de finisare a betonului, când acesta încă nu s-a întărit complet. Elicopterul de beton se deplasează pe suprafața betonului într-un model de acoperire completă, asigurând nivelarea și compactarea betonului într-un mod eficient. Acest proces ajută la eliminarea bulelor de aer și la uniformizarea suprafeței, obținându-se astfel o finisare netedă și rezistentă.

Elicopterizarea betonului este utilizată în special în construcția de podele industriale, terase, platforme sau piste de aterizare, unde este necesară o suprafață durabilă și sigură. Prin elicopterizare, se obține o aderență și rezistență sporită a betonului, reducând riscul de fisuri și degradare în timp.

Avantaje

Betonul elicopterizat oferă numeroase avantaje semnificative față de alte materiale de construcție. Iată câteva dintre cele mai importante beneficii:

 • Rapiditate în execuție și costuri reduse: Una dintre principalele avantaje ale betonului elicopterizat este viteza de execuție. Suprafețe ample pot fi realizate într-un timp relativ scurt, permițând economisirea timpului și a resurselor. Costurile asociate sunt, de asemenea, reduse în comparație cu alte opțiuni de finisare, făcând betonul elicopterizat o soluție economică și eficientă.
 • Aspect impecabil și personalizare: Finisarea betonului elicopterizat conferă suprafeței un aspect impecabil, neted și uniform. Posibilitatea de a adăuga pigmenți colorați și de a personaliza aspectul pardoselii oferă libertate de creativitate și se potrivește cu orice stil arhitectural sau design interior.
 • Rezistență și durabilitate excepționale: Betonul elicopterizat este remarcabil prin rezistența sa la trafic intens, șocuri mecanice, uzură și presiune mare. Fiind mai puțin predispus la fisurare și deteriorare, necesită mai puține reparații și întreținere pe termen lung. Durabilitatea sa extinsă face din betonul elicopterizat o investiție pe termen lung, care rezistă testului timpului.
 • Izolare termică, fonică și hidroizolare: Suprafețele din beton elicopterizat oferă o bună izolare termică și fonică, contribuind la un mediu mai confortabil și protejând împotriva schimbărilor de temperatură și zgomotului exterior. De asemenea, betonul elicopterizat prezintă o bună rezistență la pătrunderea apei, asigurând protecție împotriva infiltrării și deteriorării cauzate de umiditate.
 • Ușurința în întreținere și reparare: Suprafețele din beton elicopterizat sunt ușor de întreținut și curățat. Necesită doar proceduri simple de curățare și pot fi reparate cu ușurință în cazul unor eventuale defecte sau deteriorări. Aceasta înseamnă că nu numai că economisiți timp și efort în întreținere, dar și costurile asociate reparațiilor sunt reduse.
 • Duritate și rezistență fără microfisuri: Prin adăugarea de fibre de polipropilenă, betonul elicopterizat devine mai dur și rezistent la formarea de microfisuri. Acest aspect conferă o stabilitate structurală crescută și reduce riscul de deteriorare pe termen lung.

Care este prețul pe metru pătrat pentru beton elicopterizat?

Prețul pe metru pătrat pentru beton elicopterizat încep de la 18 RON (manopera). Prețurile nu includ TVA. Prețurile sunt calculate în funcție de suprafață.

Ca exemplu, pentru 1000 metri pătrati, prețul pentru manoperă poate fi undeva la 15-18 RON pe metru pătrat. Pentru suprafețe mai mari, prețul poate fi mai mic.

Costurile asociate betonului elicopterizat sunt influențate de o serie de factori, precum grosimea stratului de beton, tipul de ciment utilizat, modul de turnare (manual sau mecanizat), dimensiunea suprafeței și adăugarea de cuart sau alte elemente decorative.

Cu toate acestea, pardoseala din betonul elicopterizat se evidențiază ca o opțiune accesibilă și avantajoasă în comparație cu alte metode de finisare disponibile pe piață.

Pentru a obține o evaluare exactă și detaliată a costurilor, recomandăm să solicitați oferte personalizate de la furnizori specializați și să discutați cu experții în domeniu.

Poate fi folosit betonul elicopterizat pentru pardoseli exterioare?

Betonul elicopterizat este ideal pentru suprafete și pardoseli exterioare datorită finisării uniforme, rezistenței și durabilității superioare. Compactarea eficientă a betonului și eliminarea bulelor de aer îi conferă o structură solidă și capabilă să reziste la solicitări mecanice intense și fluctuații de temperatură.

Aceasta îl face potrivit pentru trafic intens și condiții atmosferice variate. De asemenea, acest tip de beton necesită puține lucrări de întreținere pe termen lung, ceea ce îl face o alegere economică și practică pentru suprafețele exterioare.

De ce este folosit cuarțul în betonul elicopterizat?

Cuarțul, ca agregat în betonul elicopterizat, contribuie la îmbunătățirea rezistenței și durabilității materialului. Datorită formei sale angulare, cuarțul optimizează aderența între agregate și pasta de ciment, rezultând o structură compactă și rezistentă.

Această aderență solidă previne fisurarea și degradarea prematură a betonului. În plus, cuarțul adaugă o textură estetică plăcută suprafeței elicopterizate, oferindu-i un aspect granular și strălucitor.

Prin aceste caracteristici, cuarțul joacă un rol esențial în obținerea unui beton elicopterizat de înaltă calitate, potrivit pentru diverse aplicații în construcții, fiind capabil să reziste la solicitări mecanice și condiții atmosferice variate.

Concluzie

Betonul elicopterizat reprezintă o inovație semnificativă în domeniul construcțiilor, oferind durabilitate, rezistență și estetică într-un singur produs. Cu caracteristicile sale impresionante, utilizările variate și avantajele evidente, acest beton se impune ca o alegere optimă pentru proiectele industriale, comerciale și rezidențiale.

Execuția rapidă, costurile reduse, aspectul impecabil și durabilitatea îl recomandă ca o soluție superioară pentru finisarea suprafețelor de beton. Analizând toate aceste aspecte, puteți lua o decizie informată și conștientă în ceea ce privește utilizarea și beneficiile betonului elicopterizat în proiectele dumneavoastră.