Rețetă de Beton B200 (C12/15). Utilizări. Preț.

Beton B200 (C1215)

Formula de beton B200 – C12/15 reprezintă un standard obișnuit pentru compoziția betonului utilizat în diverse aplicații, cu precădere în realizarea fundațiilor clasice, sape, pardoseli și elemente mai mici de susținere. Acest tip de beton nu implică modificări semnificative în ceea ce privește proporțiile și tipul de agregate folosite în amestec.

Betonul C12/15 se caracterizează prin clasa de rezistență a pastei de beton obținute, în timp ce marca B200 indică nivelul general de rezistență al întregului amestec. Rețeta aceasta este frecvent cerută și preparată în stațiile de betoane pentru a fi folosită într-o varietate de proiecte care necesită acest tip de compoziție.

Indiferent de denumirea specifică (B200 sau C12/15), produsele rezultate din utilizarea acestei rețete de beton sunt similare și pot fi integrate cu succes în proiectele care respectă specificațiile respective. În general, betonul B200 – C12/15 este ales pentru turnarea plăcilor de fundație, egalizarea săpăturilor, realizarea pardoselilor, planșeelor și elementelor provizorii de susținere.

Care este prețul pe metru cub?

Costul pe metru cub al betonului B200 variază în mod obișnuit între 320 și 370 RON, depinzând de tarifele practicate de diferitele stații de beton din diverse regiuni din România.

Acest preț poate fi influențat de mai mulți factori, inclusiv de costurile materiilor prime, nivelul cererii și ofertei de beton într-o anumită zonă, precum și de politica de prețuri a fiecărei stații de beton în parte.

Este esențial să rețineți că prețurile pot varia și pot fi afectate de factori specifici fiecărui proiect în parte. Din acest motiv, înainte de a achiziționa betonul B200, se recomandă să solicitați oferte de preț de la mai multe stații de beton din zona în care se va desfășura proiectul dumneavoastră.

Acest demers vă va permite să evaluați mai bine opțiunile disponibile și să obțineți un preț mai exact și actualizat, adaptat nevoilor și cerințelor specifice ale proiectului dumneavoastră.

rețetei de beton B200

Ce intră în compoziția rețetei de beton B200?

Compoziția betonului B200 se realizează prin utilizarea proporțiilor adecvate de ciment, nisip și apă, pentru a obține un amestec cu rezistență optimă. Pentru fiecare metru cub de beton, se folosesc următoarele cantități de materiale:

 • Ciment: 236 kg/m3 (echivalentul a 56 lopeți de ciment per metru cub).
 • Nisip 0-4 mm: 530 kg/m3 (echivalentul a 138 lopeți de nisip per metru cub).
 • Nisip 4-8 mm: 230 kg/m3 (echivalentul a 55 lopeți per metru cub).
 • Nisip 8-16 mm: 370 kg/m3 (echivalentul a 94 lopeți per metru cub).
 • Nisip 16-31,5 mm: 494 kg/m3 (echivalentul a 88 lopeți per metru cub).
 • Apă: 140 litri per metru cub.

Acest amestec precis asigură atât rezistența, cât și durabilitatea necesare pentru a obține rezultate de înaltă calitate în diverse aplicații menționate anterior. Astfel, betonul B200 devine o alegere excelentă pentru diferite proiecte, datorită proprietăților sale fiabile și performanțelor superioare.

Utilizări

Formula de beton B200 este foarte adaptabilă și are o mulțime de aplicații în sectorul de construcții. Îndiferent de utilizarea sa în elemente de structură armate sau nearmate, acest gen de beton reușește să ofere eficiență și fiabilitate într-o multitudine de situații. Următoarele sunt câteva dintre cele mai frecvente utilizări ale betonului C12/15, prezentate sub formă de listă:

 • Bazele de fundație: Betonul B200 este excelent pentru crearea bazelor de fundație, furnizând un suport solid și puternic pentru edificiile de construcție.
 • Șapele nivelante: Această formulă de beton este utilizată în producerea șapelor nivelante, care asigură suprafețe uniforme și plane, garantând astfel un suport stabil pentru acoperirile ce urmează să fie aplicate.
 • Pavaje: Fie că este vorba de spații rezidențiale, comerciale sau industriale, clasa de beton B200 este frecvent folosit în turnarea pardoselilor, conferind o durabilitate și rezistență de lungă durată.
 • Zidăria autoportantă: Datorită forței sale, acest gen de beton este adecvat pentru zidăria autoportantă, asigurând stabilitatea și reziliența structurii.
 • Centuri sau panouri de conexiune între niveluri: Betonul B200 este utilizat în turnarea centurilor sau panourilor de conexiune, întărind astfel legătura structurală dintre etaje.
 • Stâlpi cu sarcini mici: Clasa de beton B200 este ideală pentru construirea stâlpilor în clădiri de dimensiuni mici cu sarcini reduse, garantând că aceștia sunt stabili și durabili.
clasa beton b200

Recomandări

Stațiile de betoane pun accent pe asigurarea unei calități constante a betonului livrat, astfel încât veți beneficia de un beton de înaltă calitate în fiecare comandă, ceea ce va contribui la durabilitatea și rezistența pe termen lung a construcției dumneavoastră.

Se adaptează la specificul fiecărui proiect: Stațiile de betoane oferă flexibilitate în ajustarea rețetelor de beton pentru a se potrivi perfect cu specificul proiectului dumneavoastră. Aceasta înseamnă că veți obține un amestec de beton personalizat, special conceput pentru a răspunde cerințelor și condițiilor unice ale construcției pe care o realizați.

Rigurozitate în verificarea lucrabilității și omogenității betonului proaspăt: Echipa specializată de la stația de betoane efectuează o verificare riguroasă a lucrabilității și omogenității betonului proaspăt înainte de livrare.

Prin acest proces meticulos, se asigură că betonul este ușor de manevrat și de turnat, oferind un rezultat final de înaltă calitate și performanțe excelente pentru construcția dumneavoastră.